De iPhone door de jaren heen

In 2017 is het tien jaar geleden dat de iPhone geïntroduceerd werd. Sinds 2008 is er al heel wat veranderd aan het toestel. We nemen je mee op reis door de tijd en laten je zien hoe de iPhone een hype werd en wat Apple allemaal heeft ontwikkeld.

2007: het begin

In 2007 werd de MacWorld Conference & Expo gehouden. Apple had een grote banner hangen: “The first 30 years were just the beginning. Welcome to 2007.” Die banner beloofde niets te veel. Het reclamebord hintte op de komst van de iPhone, een revolutionair toestel.

Bijna tien jaar geleden waren touchscreen telefoons saai. Er zat een pennetje bij en het hard vooral een erg zakelijk karakter. Apple introduceert een toestel dat met de vingers te bedienen is, een mooi design heeft en eenvoudig te gebruiken is.

2008: van iPhone 1 naar iPhone 3G

Een jaar na de introductie van de eerste generatie iPhone komt het bedrijf met de iPhone 3G. De telefoon krijgt een verbeterde processor, de batterij gaat langer mee en de hoofdtelefoonaansluiting is niet verzonken.

Met logica zou na de eerste iPhone de iPhone 2 moeten volgen. Apple heeft die naam bewust nooit gebruikt. In 2008 werd namelijk het 3G-netwerk geïntroduceerd. Om deze nieuwe technolgie promoten, nam de smartphonefabrikant de naam over.

2009: nieuwe functies

Apple brengt nu jaarlijks een nieuwe telefoon uit. Na de 3G volgt niet de iPhone 4, maar de iPhone 3GS. Een verbeterde versie van de iPhone 3G. Deze telefoon heeft voor het eerst een 3 megapixel camera. De telefoon krijgt er een hoop extra functies bij, waaronder een digitaal kompas en stembediening; de voorloper van Siri.

2010: groot scherm

In 2010 doet Apple iets wat andere smartphonefabrikanten tot dan niet gelukt is: een grote telefoon met een groot touchscreen en een verdubbeling van de resolutie. De nieuwe resolutie bedraagt 960 bij 640 pixels. Nu het aantal pixels is uitgebreid, is de camera ook niet meer goed genoeg. De camera van de iPhone wordt verbeterd naar 5 Megapixel. Ook komt er een camera aan de voorkant.

Ook helemaal nieuwe in de Apple A4-chip; een speciale processor die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. Het is ook de eerste iPhone met 32 gigabyte opslaggeheugen. De vorige iPhones waren alleen verkrijgbaar met 8 of 16 GB geheugen.

2011: iPhone 4S(iri)

Een jaar later brengt Apple de iPhone 4S op de markt. De S-versie biedt een subtiele hint in haar naam naar ‘Siri’, een persoonlijke assistent die met de stem te bedienen valt. Qua uiterlijk blijft de telefoon hetzelfde, maar het opslaggeheugen wordt verdubbeld naar 64 gigabyte.

2012: Alles nieuw

In 2012 komt Apple met een geheel vernieuwd toestel. Het scherm is dunner en hoger geworden en werkt met de nieuwe resolutie van 1136 bij 640 pixels. Daarnaast neemt Apple afscheid van de aansluiting met een platte stekker. Vanaf nu is de lightning kabel de standaard. De glazen achterkant is ook verdwenen; er wordt nu geanodiseerd aluminium gebruikt.

2013: Plastic

Met de komst van de iPhone 5C in 2013, stapt Apple van haar vaste kleuren af. Voorheen was de iPhone alleen verkrijgbaar in het wit en in het zwart, maar nu is de telefoon ook leverbaar in het blauw, roze, groen en geel. De 5C wordt niet gemaakt van aluminium of glas, maar plastic. Daarmee is het ook het goedkoopste toestel dat de fabrikant ooit in de markt heeft gezet.
Apple kondigt ook de iPhone 5S aan; een toestel dat niet gemaakt is van plastic, maar van aluminium. Ook hier breidt de fabrikant het kleurenpalet uit. ‘Zilver’, ‘spacegrijs’ en ‘goud’ zijn de nieuwe kleuren. Ook de chips worden vernieuwd naar een A7- en M7-chip. De telefoon krijgt een dubbele flitser en een functie om in slow-motion te filmen.

2014: nieuwe chip, groter scherm, meer opslaggeheugen

9 september 2014. Apple komt met de iPhone 6. Het wordt een telefoon met maar liefst 128 gigabyte opslaggeheugen. Het scherm groeit verder naar 1334 bij 750 pixels en de chip is vervangen met een A8- en M8-chip.

2015: Nieuwe kleur, nieuwe processor, nieuwe grafische chip, nieuwe technieken

2015 is het jaar van de grote opruiming. Alleen de 5S, 6 en 6S zijn nog via de fabrikant zelf te krijgen. Dat maakt Apple goed met de introductie van een nieuwe kleur: ‘roségoud’. Daarnaast zijn ook de processor en grafische chip vervangen en beschikt het toestel over de nieuwste technieken.

Tegelijkertijd introduceert de fabrikant ‘refurbished iPhones’. Dat zijn toestellen die tweedehands zijn, maar helemaal door de fabrikant zelf zijn gereviseerd. Bij een revisie krijgt het toestel nieuwe knoppen, een nieuwe behuizing en een nieuwe batterij. Daarnaast wordt het toestel van binnen schoongemaakt.

Meer weten? De website MobielAbonnement.nl heeft veel blogs en informatie over de iPhone. Zo zijn er ook apps en tips te vinden om het toestel te optimaliseren.